Bolu İlindeki Hemşirelerin Hemşirelik Bilişimine Bakış Açılarının İncelenmesi
Ağustos 08, 2021
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı dört farklı vücut bölgesi (ağız, koltuk- altı, rektal ve kulak) kullanarak civalı termometre ile timpanik termometre ölçümlerini karşılaştırmak ve hasta tercihlerini belirlemektir.
Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesinde, mart nisan 2004 tarihleri arasında yatmakta olan ve çalışmaya katılmaya istekli 95 yetişkin hasta ile gerçekleştirildi. Timpanik ve civalı termometreler kullanarak dört farklı bölgeden ölçüm yapıldı ve
hastaların her bir metodu değerlendirmeleri istendi.
Bulgular: Ağız ile koltuk- altı yol arasında 0.19 0C (ağız> koltuk- altı), ağız ile sağ kulak arasında 0.07 0C (sağ kulak> ağız), ağız ile rektal yol arasında 0.45 0C (rektal> ağız), koltuk- altı ile sağ kulak arasında 0.26OC (sağ kulak> koltuk- altı) fark olduğu saptandı. Hastaların vücut ısısı ölçümleri arasında en iyi yöntem olarak %73.40 (n: 69)’ının timpanik, iyi yöntem olarak %52.12 (n: 49)’sinin koltuk altı, orta yöntem olarak %72.34 (n: 68)’ ünün ağız ve tamamının kötü yöntem olarak rektal yoldan vücut ısısı ölçümünü bildirdi.
Sonuç: Bu çalışma sonucunda vücuttan ateş ölçülen yer ve ölçümde kullanılan teçhizatlara göre belirgin ısı farkları saptanabilmektedir. Rektal termometreler ateşin belirlenmesinde daha etkin bulunmasına karşın özellikle yetişkinlerin tercih etmediği bir yöntem olduğundan hastanelerde yetişkinler için timpanik termometrelerin kullanımı daha uygun olduğu saptandı.