Bölgemin ihtiyaçları, ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda, üniversitenin sorumluluk alanları içerisinde, eğitim- öğretim, araştırma- geliştirme, toplumsal katkı ve idari süreçlerde topyekûn bilim ve teknolojiye dayalı yenilikçi, üretken çalışmalarla bir taraftan üniversitemizin gelişimini sağlarken bir taraftan da ilimizin sağlık, sosyal, ekonomi alanlarında kapasite artırımını sağlayacak çalışmalarla ve milli- manevi değerlerle toplumun rehabilitasyonu sağlayan “Toplumsal İnovasyon Üniversitesi” olmak en büyük hedefimdir.
Toplumsal/Sosyal İnovasyon, toplumsal bir soruna yönelik geliştirilen, mevcut çözümlerden daha etkin, verimli, sürdürülebilir ya da adil olan ve yaratılan değerin bireylerden önce bir bütün olarak topluma kazandırıldığı yeni çözüm yaklaşımlarıdır. Sosyal inovasyon yerine Türkçede karşılığı olan hatta daha geniş anlamda kullanılan toplumsal inovasyon kelimesi kullanımı tercih edilmiştir.
Dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biri olan Stanford Üniversitesi’nde Graduate School of Business’ta 2003 yılından itibaren Sosyal İnovasyon Merkezi bulunmaktadır. Stanford Social Innovation Review’ü (Stanford Sosyal İnovasyon Dergisi) yayınlanmaktadır. Bu derginin “Editör Önsözü’nde” sosyal inovasyon; “toplumsal ihtiyaç ve sorunlara yeni çözümler getirme, destek sağlama ve yaratma süreci” olarak tanımlanmakta; “sınırları ortadan kaldırarak kamu, özel sektör ve kâr amacı gütmeyen sektörler arasında arabuluculuk yapan bir diyalog» olarak tanımlanmaktadır.
Amaç; öncelikle bölgemizde toplumsal ve çevresel değişim meydana getirmektir. Araştırma, eğitim ve deneyimsel öğrenme yoluyla, bireylerin ve kuruluşların karmaşık sorunlara yenilikçi çözümler geliştirme kapasitesini güçlendirmektir.
Yarının toplumsal ve çevresel liderleri, içinde çalıştıkları sistemler hakkında büyük resim anlayışı geliştirirler. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü de sadece üniversite kampüs sınırları içerisinde; hatta Rektörlük binası içerisinde Rektörlük yapmak yerine Bolu şehrinin en önemli liderlerinden/aktörlerinden/kanaat önderlerinden biri olarak çalışmalarını planlamalıdır. Bu yaklaşımla çalışmalarını planlamalıdır. Bu minvalde doğduğum ve büyüdüğüm bu topraklarda, 20 yıldır görev, 12 yıldır yöneticilik yaptığım BAİBÜ de pek çok toplumsal katkı çalışmasına alanımla ilgili bilimsel faaliyetlere katkı yaptığım gibi vizyonumu bu perspektifte hazırlamış bulunmaktayım.
Çağdaş toplumsal inovasyonu yönlendiren dört anahtar mekanizmanın altında; sektörler arası işbirliği, fikir ve değer alışverişi, roller-ilişkilerdeki değişimler ve özel sermaye, kamu ile hayırsever desteği entegrasyonu yer almaktadır. Şehrimiz Bolu toplumsal inovasyonu yönlendiren bu anahtarların hepsine sahiptir. Geçmişte ilimiz pek çok pilot çalışmaya ev sahipliği yapmıştır, mikro milliyetçi bir yapıya sahiptir ve İzzet Baysal geleneğinden gelen hayırseverlik kültürü gelişmiştir. Dolayısıyla şehir ile üniversite kommensal ilişkisi içerisinde hem üniversitenin hem de ilimizin gelişimi sağlanabilir.
Projelerim arasında yer alan İnovasyon Merkezi, toplumsal inovasyon zincirinin önemli bir halkasını oluşturacaktır. Bu merkezde; araştırma ve bilgi yayma yoluyla küresel değer zinciri inovasyonunun teori ve pratiğini geliştirmek için öğretim üyelerini, personeli, öğrencileri ve uygulayıcıları bir araya getirecektir. Merkezde üniversitenin patent sayısını her yıl ikiye katlanarak, Türkiye Cumhuriyeti 11.Kalkınma Planında yer alan Bilim, Teknoloji ve Yenilik, Fikri-Mülki hakların desteklenmesi hedeflerinin gelişiminde katkı sağlanacaktır.