Oje Kullanımının Eldeki Bakteriyel Üreme Üzerine Etkisi
Ağustos 06, 2021
Amaç: Araştırma, yoğun bakım ünitelerini fiziksel ergonomik faktörler açısından değerlendirmek amacı ile yapıldı.
Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma 01.01.2007- 20.04.2007 tarihleri arasında Batı Anadoludaki iki üniversite hastanesinin 12 yoğun bakım
ünitesinde gerçekleştirildi. Bu üniteler fiziksel ergonomik faktörler açısından değerlendirildi. Araştırmaya katılamaya istekli 201 hemşire ile görüşüldü, antropometre ile her hemşireden 23 adet antropometrik ölçü alındı.
Bulgular: Yoğun bakım ünitelerindeki yatakların etrafında ileri yaşam desteği ve diğer girişimlerde kullanılabilecek malzemeler için geniş bir alan olmadığı görüldü. Yoğun bakım ünitelerinde 7.7 hasta yatağına bir lavabo düştüğü, enfeksiyon kontrolü ve ergonomik açısından lavabo sayısının yetersiz olduğu belirlendi. Yoğun bakım ünitelerinin %58’inde tümüyle elle ayarlanabilen, %25’inde tümüyle elektronik, %17’sinde ise yarı ayarlanabilir hasta yatağı kullanıldığı saptandı. Sağlık çalışanlarının yatak yüksekliğini kendi boyuna göre kolayca ayarlayabildiği, elektronik özellik taşıyan yatak kullanım oranı %42 olarak belirlendi. Yoğun bakım ünitelerinin hiçbirinde kaldırma asansörü ya da kaldıraç gibi hastaya pozisyon vermeye ve taşınmasına yardımcı araç- gereç bulunmadığı belirlendi.
Sonuç: Bu çalışma ile yoğun bakım ünitelerinin fiziksel yapı ve donanım açısından ergonomi biliminin ilkelerine uygun olarak yapılandırılmadığı saptandı. Çalışanların veriminin yüksek ve sağlıklı olması ayni zamanda hasta güvenliğinin sağlanması açısından yoğun bakım ünitelerinde ergonomik düzenleme yapılması önerilir.
Anahtar Sözcükler: Ergonomi, yoğun bakım ünitesi, hemşirelik.