• E-posta

    info@arzuilce.com
  • Adres

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Amaç: Bu çalısmada meme kanserli hastaların tamamlayıcı ve alternatif tedavi (TAT) yöntemlerini kullanımlarının incelenmesi amaçlanmıstır.
Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipte olan bu çalısmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Meme Hastalıkları Polikliniği ve Tülay Aktas Onkoloji Hastanesine basvuruda bulunan arastırmaya katılmaya istekli meme kanserli 100 hasta ile yüz yüze görüsme tekniği ile veriler toplanmıstır. Veriler 47 soruluk veri toplama formu ile toplanmıstır. Veriler 1 Nisan 2005-31 Ağustos 2005 tarihleri arasında toplanmıstır. Veriler SPSS 11.0 programında kodlanarak yüzde ve Ki- kare istatistiksel analizleri ile değerlendirilmistir.
Bulgular: Arastırmaya katılan meme kanserli kadınlar arasında TAT yöntemleri kullanma sıklığı %87.0 olduğu ve TAT yöntemleri arasında %62.0 oranında bitkisel yöntemlerin kullandığı görülmüstür. TAT yöntemi kullanan hastaların %80.0’nin, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavilerinin çesitli kombinasyon tedavileri ile beraber az bir TAT yöntemi kullandığı görülmüstür. TAT yöntemleri hakkında bilgi kaynakları incelendiğinde
%46.8’inin medyadan bilgi aldığı, hastaların %19.5’inin TAT kullanımıyla ilgili olarak hekimini haberdar ettiği görülmüstür.
Sonuç: Bu çalısma sonucunda meme kanserli hastaların büyük çoğunluğunun (%87) TAT yöntemlerinden birini kullandıkları, TAT yöntemlerinin en fazla metabolik/beslenme grubuna ait olduğu, ısırgan otunun yaygın olarak kullanıldığı görülmüstür. En az ise makine/araç-gereç yönteminin kullanıldığı görülmüstür. Bazı çalısmalar bitkisel tedavilerin yan etki, allerjik reaksiyon ve zehirli etkilerinden bahsetmektedir. Sağlık çalısanlarının bitkisel tedaviler ile potansiyel ilaç etkilesimlerinin farkında olmaları hasta bakımında önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Meme kanseri; meme kanseri, kadın