• E-posta

    info@arzuilce.com
  • Adres

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

AMAÇ
Şiddet olaylarının sıklığı artmaktadır. Bu artış acil servis çalışanlarının konu ile ilgili görevliler gelene kadar saklama, koruma, kayıt tutma ve kanıt toplama durumlarında önemini artırmıştır. Bu çalışmada, acil servislerde çalışan sağlık bakım personelinin adli olgularda delillerin korunması ve saklanması ile ilgili bilgi ve uygulamaları incelendi.
GEREÇ VE YÖNTEM
Tanımlayıcı tipte planlanan bu araştırma Ekim 2008 ile Ocak 2009 tarihleri arasında Bolu il merkezinde acil servisi bulunan hastanelerde, araştırmaya katılmaya istekli hemşireler, sağlık memurları ve acil tıp teknikerleri olmak üzere 44 sağlık bakım personeli ile gerçekleştirildi.
BULGULAR
Sağlık bakım personelinin %90,9’unun adli olgu ile karşılaştığı, %65,9’unun adli olgularla ilgili eğitim almadığı ve %22,7 hastanın elbiselerini dikkatlice çıkartıp saklamayacağı görüldü. Sağlık bakım personelinin %90,9’unun adli bir olgularda üzerine düşen görev ve sorumlulukları tam
olarak yerine getirdiğini düşünmelerine rağmen, onların %18,2’sinin delillerin saklanması ve korunması konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olduğu görüldü.
SONUÇ
Sağlık bakım personelinin büyük çoğunluğunun delillerin saklanması ve korunması konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olmadığı görüldü.
Anahtar Sözcükler: Adli olgu; ateşli silahla yaralanma; delil.