Bilimin topluma yayılması ve bilim ile erken yaşta tanışan nesillerin varlığı ile toplumların gelişmişlikleri ve refah düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu gerçeği herkes tarafından bilinmektedir.
Üniversitenin toplumla bağlarının güçlendirilmesi, çocukların erken yaşta bilim ile tanışması, bilim okuryazarlığı edinmesi, bilimsel düşünme, sorgulama, eleştirel yaklaşım becerilerin kazanması ve tüm bunların sanatın desteği ile gerçekleştirilmesinin önemi yaklaşık 10 yıldır dünyada kavranmış ve bu amaçla çocuk üniversiteleri oluşturma çalışmaları da başlatılmıştır.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin ve pandeminin çocuklar üzerine olumsuz etkisini azaltmak için giderek önemi arttırmaktadır.
Kurumlar arası işbirliği ile 3- 18 yaş arasında çocuklara aşağıdaki farklı modellerde programlar tasarlanacaktır.
• Üniversitemizin mekanlarında yürütülecek olan sunum merkezli ve uygulamalı dersler
• Üniversitemizde ve şehirde yürütülecek olan uygulamalı atölye çalışmaları
• Çalıştaylar şeklinde yürütülen uygulama ağırlıklı ve deneyim edindirici programlar
• Tatil dönemlerinde yürütülen uygulama destekli kamplar
• Yıl boyunca aynı alanda yürütülen ayrı ayrı ders ve uygulama modüllerinden oluşan programlar
• Yıl boyunca farklı alanlarda yürütülen birbirinden bağımsız seçilebilen ayrı ayrı ders ve uygulama modüllerinden oluşan
programlardır.
Bu modellerin hepsinde yürütülecek programın niteliği, çocukların yaş grubuna ve koşullarına uygun olup programların amaçlarında farklılıklar bulunacaktır.
Bolu’nun coğrafik konumu ve özellikleri dikkate alınarak geliştirilecek olan çocuk ve doğa kampları:
Üniversite ve Spor il Müdürlüğü işbirliğinde doğa ve çocuk kamplarının akademik olarak içeriklerinin hazırlanması ve 7 gün sürecek olan kampların planlanması hedeflenmektedir.
2. Bolu’da düzenlenecek olan anne-baba-çocuk kampları:
Yaz tatili süresince çeşitli dönemlerde tekrar tekrar ileri seviyeler ve farklı etkinlik içerikleri ile açılması; psikologlar, çocuk gelişimciler, sanat eğitimcileri, spor antrenörleri ve eğitmenlerin eşliğinde anne-baba-çocuk ilişkisini güçlendirilmesi Fen- Edebiyat, Spor, Sağlık, İktisad fakültelerinin işbirliği ile hedeflenmektedir.
3. Çocuk kütüphanesi kurulması:
Üniversitemiz bünyesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi içinde oluşturulacak bir çocuk kütüphanesi ile çocukların gelişimlerine destek sunulması ve beraberinde Masal anlatıcılığı zamanı, Okuma Çemberi uygulamaları,Çocukların yaşlarına göre hazırlanmış STEM atölyeleri,Çocuk ve Felsefe Atölyeleri , Çocuk ve yazar söyleşileri planlanmaktadır.
4. Ahşap Oyuncak Atölyesi:
8-18 yaş arasındaki çocukların psiko-motor becerilerini geliştirici, kendi ihtiyaçları olan ahşap oyuncak ya da materyalleri tasarlayacakları atölyeler Üniversitemiz Ahşap Tasarım Bölümü ve Meslek Liselerinin Ahşap Tasarım bölümleri işbirliğinde gerçekleştirilecektir.
5. Gelişim destekli bireysel derslerin planlanması:
Üniversitemizde Çocuk Üniversitesi bundan farklı bir misyon ve kapsayıcı bir bakış açısı ile yalnızca üstün yetenekli değil tüm çocukların gelişimlerini desteklemeyi hedef edinmektedir. Bu bağlamda çocukların genel niteliklerinin ve başarı düzeylerinin belirlenmesi, ardından Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe ve Edebiyat, Yabancı Diller gibi çocukların akademik başarı bağlamında zorluk yaşadıkları derslere uzman akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin görev yapacağı bireysel dersler ile hizmet sunması planlanmaktadır.
6. Meslek Atölyelerinin kurulması:
Üniversitemiz bünyesinde bulunan Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde 3-6/8-12/12-18 yaş gruplarına özel onların gelişimlerine göre planlanmış meslek tanıtım atölyelerinin oluşturulması zaman zaman bu mesleklere ilişkin tanıtıcı atölyelerde zaman geçirmeleri planlamaktadır. Böylelikle Çocuk Üniversitesinin çocukların kariyer hedeflerine yönelik deneyimler edinmelerine katkı sunması arzu edilmektedir.
7. Çocuk Tarım ve Köy İşleri Akademisinin kurulması:
Üniversitemizin çevresinde Karaköy, Yumrukaya, Sandallar gibi hala tarım ve köy işleri ile uğraşmakta olan mahalleler yer almaktadır. Ayrıca Üniversitemiz Ziraat Fakültesine bağlı uygulama bahçemiz bulunmaktadır. Çocuklar şehir yaşamına adapte oldukça topraktan ve hayvanlardan uzaklaşmaktadır. Oysaki Anadolu Coğrafyası hala büyük ölçüde gelirini tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden edinmektedir. Çocuklarınn3-18 yaş arasında tarımsal faaliyetler ile tanışabilecekleri, yaz dönemi süresince bitki yetiştirme, bakma, toprak ve su hakkında bilgi edinebilecekleri, hayvanlarla tanışıp bakımları hakkında bilgi edinebilecekleri bir akademinin kurulması hedeflenmektedir. Çeşitli böcek türleri, toprakta yaşayan canlılar, toprak türleri, bitki türleri, bitki bakımı …vb. konularda bilgi edinmeleri Ziraat ve Fen- Edebiyat Fakültesinde uzman akademisyenler ile işbirliğinde hazırlanacak bir program ile sağlanacaktır. Çocukların zaman zaman gelip ziyaret edecekleri değil sıklıkla zaman geçirecekleri bir alan oluşturulması ve yaz boyunca çocukların bazı işlerde görev almaları planlanmaktadır.