Bolu’da 1978 yılında doğan Prof. Dr. Arzu İLÇE, İlkokul, ortaokul ve liseyi Bolu’da okumuştur. Kocaeli Üniversitesi Hemşirelik Bölümünden 2000 yılında mezun olduktan sonra Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Sağlık Yüksekokulunda Araştırma Görevlisi olarak atanmış ve 2002 yılında aynı üniversitede alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır.
2003-2007 yılları arasında Ege Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmış ve aynı üniversitede doktora eğitimini gerçekleştirmiştir. Hacettepe, Gazi, Dokuz Eylül, Ege Üniversite Hastanelerinde stajlarını tamamlamıştır.
2008 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Sağlık Yüksekokulunda yardımcı doçent; aynı üniversitede 2013 yılında doçent, 2018 yılında profesör olarak atanmıştır. Aynı üniversitede 2013-2019 yılları arasında Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü görevinin ardından; 2019 yılından itibaren 2021 yılına kadar Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı ve aynı üniversitede Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Müdürü olarak görev almış; İlkyardım Merkezi Kurucu Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Müdürlüğünü sürdürdüğü merkezin çalışmaları ise hem üniversitede hem de kısa sürede Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından takdir edilmiştir. 2013 yılından itibaren yöneticilik görevi bulunan Prof. Dr. Arzu İLÇE objektif ve uzlaşıcı kişiliği ile hiçbir personeli ya da öğrencisi hakkında herhangi bir disiplin dosyası açmamış, kendisi de herhangi bir disiplin cezası almamıştır.
Üniversitenin tüm kademelerinde görev alarak Fakülte, Meslek Yüksekokulu, Araştırma Uygulama Merkezi, İlkyardım Merkezi kuruluşlarını gerçekleştirmiştir. Lisansüstü Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, yüksekokul Müdür Yardımcılığı, Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı görevleri ile Üniversite Kalite, Erasmus, İç Kontrol Güvencesi Kurulu, Yüksekokul Kalite ve Erasmus Temsilciliği, Kariyer Fuar Yöneticiliği gibi pek çok görevi yürütmüştür. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Değerlendirici eğitimlerini almıştır. Erasmus ve Avrupa Birliği Projeleri kapsamında Avrupa’da pek çok üniversitede temas ve incelemelerde bulunmuştur.
Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi’nin kuruluşunu gerçekleştirmiş ve Baş Editörlük görevinde bulunmuştur. Rehabilitasyon Hemşireliği Derneğinin kuruluşunu gerçekleştirmiş, Dernek Başkanlığı görevini de halen sürdürmektedir.
24 Uluslararası, 7 Ulusal Dergide Bilimsel Makalesi, 5’i proje yürütücüsü olmak üzere 9 Projesi, 3’ü editörlük olmak üzere 15 kitap bölümü bulunmaktadır. Hasta ve Çalışan Güvenliği, Ergonomi, Enfeksiyon kontrolü, İlkyardım ile ilgili yurt içi ve yurt dışı pek çok kurs ve kongreye hem katılımcı hem de konuşmacı olarak katılmıştır. Çalışmalarına en son 2022 Ocak ayında olmak üzere çeşitli kuruluşlardan ödüller ve 3 kez İzzet Baysal Vakfı Takdir Ödülü’nü almıştır.
Toplumsal katkı çalışmalarını her zaman destek vererek, Bolu Kadının Güçlendirilmesi Komisyonunda, Bolu Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu’nda görevlerinin ardından Bolu Kent Konseyi Yürütme Kurulunda görev almıştır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından örnek bir proje olarak gösterilen “Anneler Üniversitede Okulu” toplumsal katkı projesini Covid-19 pandemisine kadar 3 dönem düzenli olarak sürdürmüş, üniversitede toplumsal katkı projesi kültürünün gelişmesini sağlamıştır.
Disiplinlerarası çalışma kültürü yüksek karakteri ile Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdikleri “Bor İçerikli Sentez Moleküllerin Yara İyileşmesine Etkisi” projesini tamamlamış; Borlu Yara Kremi ve Borlu El/ Vücut Kremi ile 2 adet patent başvurusunda bulunmuştur. İnovatif kimliğiyle Teknofest 2021 Eğitim Teknolojileri fuarına başvuruda bulunmuştur.
Evli ve eşi de akademisyen olan Prof. Dr. Arzu İLÇE, Ayşe Melek ve Ali Özcan’ın annesidir. Çalışkan, üretken, lider, pozitif kimliği ile “Güçlü Kadın Güçlü Türkiye” için örnek bir Türk Kadınıdır.